Met een aantal opgroeiende pubers in huis krijg je soms vragen voorgeschoteld waar je echt geen antwoord op hebt. Het ergste is als je met een mond vol tanden staat terwijl ze een beroep doen op je technische achtergrond. Dus: “Waar komt het apestaartje vandaan?” Voor het geval u dacht dat die door Arpanet in de VS is uitgevonden, dan heeft u het mis. Het staat voor de inhoudsmaat Amfora, die in de 16e eeuw door Italiaanse handelaren gebruikt werd.
Bij deze ook een vraag voor u. Weet u ook waar al die radio standaarden als WLAN, UMTS, Bluetooth en DECT vandaan komen? Ook hier blijken belangrijke bijdragen uit een bijzondere hoek te komen.
De naam Bluetooth verwijst naar de Deense koning Blåtand. Maar wist u dat mister Bluetooth de Nederlander Jaap Haartsen is? Eerste stappen op weg naar DECT, de technologie van alle draadloze telefoons, zijn in Emmen gezet, terwijl in Enschede de technologie volwassen werd. Wie is al jaar en dag vicevoorzitter van de TETRA association? Ja hoor, een Nederlander, Hans Bourgonjen. Maar in dit geheel spant WLAN de kroon. Wie denkt dat deze technologie op en top Amerikaans is heeft het mis. Het komt voor een groot deel uit Nieuwegein.
Zoals u ziet heeft Nederland een traditie hoog te houden rond innovatieve radio technologie. Dit waren een paar voorbeelden uit het tijdperk van de digitale radio, maar onze radio traditie gaat zelfs terug tot aan het begin van de 20e eeuw. Maar ook nu in de 21e eeuw liggen er kansen om opnieuw een leidende rol te spelen in nieuwe ontwikkelingen.
Een zo’n kans heet Cognitive Radio, kortweg CR. Spectrum schaarste is het gevolg van allocatie en niet van het gebruik. Niet meer dan 10-20% van het spectrum is op een willekeurige tijd en plaats in gebruik. Secundair gebruik biedt dus extreme mogelijkheden. CR zoekt naar communicatie mogelijkheden op basis van beschikbaarheid.
CR is een echte ‘paradigm shift’, net zo goed als WLAN dat was, en dat past bij de eigenwijze aard van de Nederlanders. Met de extreme toename in mobiele datacommunicatie is zo’n ‘paradigm shift’ de enige manier op lange termijn.
CR heeft nog een lange weg te gaan. Het CRplatfrom is een Nederlandse aanzet om er vorm aan te gaan geven. Laten we hier als Nederland-radioland de schouders onder zetten. Wie heeft de zin om mee te doen?
goede start