Taxi

Vorige week was ik op bezoek bij Airbus in Elancourt, vlak bij Parijs. Ik was daar voor het Europese project SALUS, welke onderzoek doet naar mobiele communicatie voor openbare orde en veiligheid.

Omdat de vergadering ’s ochtends op tijd zou beginnen was ik de avond ervoor op weg naar mijn hotel. Ik was niet de enige, ik was op pad met collega’s van collega bedrijven. We hadden los van elkaar geboekt en zaten in verschillende hotels. Aangezien Elancourt slecht bereikbaar is per openbaar vervoer hadden we bedacht dat we het beste ieder een taxi konden nemen voor het laatste stukje.

We hadden geluk. Er stonden een paar taxi’s bij de standplaats. Wat daar gebeurde had echter wel iets weg van een comedie. Mijn collega’s moesten naar een hotel op een afstand van 4 km, terwijl mijn hotel zo’n 12 km ver weg was. Er ontstond een interessante discussie over welke chauffeur wie mee mocht nemen. Meer kilometers zijn meer opbrengsten, maar meer passagiers, dus meer koffers in de achterbak, is ook meer extra’s die berekend kunnen worden. En dat werd weer gewogen met eerdere ritten. Van passagier werden we ineens handelswaar.

Op weg naar het hotel vervolgde de soap. Mijn chauffeur reed via een omweg naar het verkeerde hotel, terwijl ik nota bene het adres op papier an hem had gegeven. Het omrijden, en de extra rit naar het juiste hotel berekende hij gewoon, en omdat mijn frans weinig voorstelt kon ik niet veel bij hem gedaan krijgen.

Met dit in gedachten zat ik deze week te kijken naar de rechtzaak rond Uberpop. Met deze dienst kunnen mensen met hun privé auto aanbieden iemand een lift te geven. Volgens Uberpop is het een betaalde lift, volgens de taxi branch valse concurrentie.

Het is helder dat Uberpop de taxi branch uitdaagt, maar hoe pakt deze branch zoiets op? Mijn recente ervaring in Parijs geeft mij niet veel vertrouwen in de kwaliteit van de taxi. Je voelt je niet als klant behandeld, terwijl je toch de hoofdprijs betaalt voor vervoer. Dan zou ik net zo lief in een privé auto van iemand stappen die via Uberpop werkt. De taxi moet innoveren, in business model, in dienstverlening, in wellicht iets heel anders. Terug naar het oude is het in elk geval niet.

En dat geldt niet alleen voor de taxi. Vandaag zat ik nog in een sessie over “smart industry”. Als we in de industrie niet innoveren worden we links en rechts ingehaald in het buitenland. Daarbij is niet zozeer de technologie de uitdaging van vandaag, maar hoe passen we die toe.

Juist vanwege de beschikbare technologie kunnen we en moeten we de innovatie samen oppakken. Kansen te over, als we het samen doen. Dus geen rusie maken over wie dit ritje mag doen, maar kijken hoe we samen sterker kunnen worden en onze klanten geen free ride, maar wel een prettig ritje kunnen geven.

Comments are closed.