De teller van de Nederlandse Olympische ploeg staat vandaag, na de 10 km heren, op twintig medailles. Negentien zijn er gehaald met schaatsen. Een all-time high voor Nederland op de winterspelen. Het begint zelfs al een beetje saai te worden. Nadat op de vrouwen op de 1500 meter alle plekken één tot en met vier hadden gehaald, steekt ‘slechts’ de volle top drie bij de heren 10 kilometer er toch nog een beetje schraal bij af. Nu Nederland meer dan twee van elke drie medailles voor het schaatsen heeft, is het antwoord op “and the winner is …” vanzelfsprekend.
Ook voor 4G is het antwoord op de vraag wie de winnaar is intussen vanzelfsprekend. Het jaar 2013 was wereldwijd het jaar van LTE. In Nederland hebben we de introductie vorig jaar gezien, en is de dekking binnenkort landelijk beschikbaar via meerdere operators. Kwa dekking is er nu een nummer één, twee, drie en vier te definieren. Allemaal LTE, en allemaal van een beperkt aantal product leveranciers. Er is momenteel hooguit een duidelijk verdeling wie voorop loopt met dekking, maar dat zal zich binnen afzienbare tijd vereffenen. Kortom een ruim speelveld vol mogelijkheden met vrijwel gelijkwaardige spelers.
Nu LTE in Nederland realiteit is, volgt de vraag wat dit betekent voor zowel het brede publiek als voor tal van professionele toepassingen. Mijn interesse gaat uit naar de vraag voor de missie kritische professional. Ook vandaag was ik bezig met een LTE oplossing voor mobiele surveillance. Met HSPA was dit al goed te realiseren, maar LTE biedt hier een stevige verbetering. Meer bandbreedte, maar vooral ook een lagere vertragingstijd, waardoor het op afstand besturen van camera’s reëel wordt.
En wat is de volgende stap voor ‘mission critical’? Hoe gaan we dit verder ontwikkelen om ook onder de meest extreme situaties aan de gestelde eisen te voldoen? 3GPP release 12 heeft voor LTE meerdere verbeteringen in petto, toegespitst op openbare orde en veiligheidstoepassingen. Daarnaast de voorbereidingen voor de World Radio Conference 2015. Mogelijk komt er spectrum vrij in de 700 MHz band. En dan is de uitdaging compleet, namelijk hoe gaan we dit inrichten? Een eigen netwerk, in combinatie met bestaande netwerken, …?
Het ruime speelveld van commerciele operators met het grootste belang voor een goed concurrerend product maakt de route mijns inziens meer dan duidelijk. Voor het realiseren van capaciteit is directe samenwerking met de operators de enige weg vooruit. Als aanvulling een eigen netwerkje op 700 MHz is wellicht een optie. Maar veel belangrijker is om met de operators afspraken te maken over het beschikbaar hebben van capaciteit in geval van crises. Met de gestandaardiseerde Access Classes en goede QoS maatregelen in het core netwerk is veel meer te bereiken dan met een eigen netwerkje. Zeker als je de benodigde financieën en de snelheid van de technische ontwikkelingen voor ogen houdt.
Er is veel te kiezen met operators die allemaal LTE aanbieden met een kwaliteit die er mag zijn. De mission critical gebruiker is de winnaars als de aansluiting met de operators gezocht en gevonden wordt. Of we nu gaan voor brons, zilver of goud, dít is de route naar het podium.