Scherp zicht

Enige tijd geleden werd ik benaderd door de NTR om mee te werken in het programma “Het Klokhuis”. Ze waren een aflevering aan het voorbereiden over de mobiele telefoon. Of ik kon zorgen voor een stuk visualisatie van hoe radiostralen zich verplaatsen tussen mobiel en mast? Ik heb voor de eer bedankt omdat zo’n visualisatie ver buiten de scope van normale werk ligt.

Maar dit gesprek leerde me wel hoe groot misverstanden zijn over radio technologie. De redactiemedewerker ging er vanuit dat het signaal tussen mast en mobiel een scherpe strakke lijn volgt. Een super dun bundeltje, en daarbuiten geen enkel signaal. Hooguit een elastisch draadje omdat radio om een gebouw heen kan buigen.

Deze verbeelding was ingegeven door lasershows. Zichtbaar licht is ten slotte ook een elektromagnetische golf. En als je naar zo’n laser straal kijkt, dan gedraagt die zich rechtlijnig, met soms een reflectie op spiegels. De vergelijking tussen radio en zichtbaar licht is best oké, maar in elk geval één belangrijk verschil is over het hoofd gezien. Het extreme verschil in golflengte, van nanometers in plaats van centimeters. Het zorgt voor een wereld van verschil als je het gaat toepassen, en radio geen lasershow oplevert.

Dezelfde verwarring kwam ik vorige week opnieuw tegen. We bouwen een systeem met zowel video als RFID. Wat je ziet op beeld wil je ook zien met RFID en omgekeerd. In de simpele redenering zou je het zichtvlak van camera en RFID op elkaar af kunnen stemmen door een antenne te kiezen met de juiste openingshoek.

Een mooi ideaal, maar verre van reëel. Want de blik van de camera is veel scherper dan die van RFID. En dit is een direct gevolg van het grote verschil in golflengte tussen zichtbaar licht en radio. Zichtbaar licht heeft een golflengte van rond 500 nm, en RFID zit op 35 cm. Dat is een miljoen keer zo groot. Eén van de effecten hiervan is dat het grensgebied tussen in en buiten de bundel ook een miljoen keer zo groot is. Een miljoen keer zo slechte resolutie dus.

RFID heeft dus van nature een veel minder scherpe blik op waar iets is dan zichtbaar licht. Maar de blik van RFID is op een heel andere manier scherp. Je kunt er perfect iets of iemand mee identificeren. En daarmee heeft RFID een veel scherpere dan zichtbaar licht. Want iets identificeren aan de hand van hoe het eruit ziet blijkt vaak nog best lastig. Een exacte ID, bruikbaar in tal van applicaties.

Om de scherpe blik te vinden voor de applicatie vraagt een goede bril voor de juiste technologie.

Comments are closed.