“Na maanden van uitzien en verlangen, mochten wij je ontvangen”, en het is … The Cloud. De laatste maanden horen we er continue over. Reclames nodigen ons uit om zo snel mogelijk alles in the Cloud te doen, maar wat is “The Cloud”? En wat betekent dat voor bijvoorbeeld bedrijfskritische radio netwerken?
Laten we eerst kijken wat het is. De wolk is uiteraard het icoontje uit alle plaatjes om het Internet weer te geven. Maar we bedoelen daarbij het op aanvraag beschikbaar stellen van hardware en/of software zonder veel interactie met de aanbieder. En dat in drie aanvullende varianten, Infrastructure, Platform en Software as a Service.
Software as a Service (SaaS) is vooral bekend, met voorbeelden als Gmail en Facebook. Interessante en handige applicaties, maar niet echt bedoeld voor bedrijfstoepassingen. Maar de ontwikkeling staat niet stil. Er komen steeds meer bedrijfsmatige toepassingen in de vorm van SaaS, met intussen ook de eerste bedrijfskritische toepassingen.
Als we deze ontwikkeling inzetten voor breedband radio netwerken is IaaS een logische stap. Het biedt belangrijke voordelen van de Cloud aanpak, vooral kostenbesparing en eenvoudig bijblijven met de technische ontwikkelingen. Dit ontstaat door het meeliften op een veel grotere ontwikkelbasis. De systemen worden niet alleen voor deze éne toepassing ontwikkeld. Er is simpelweg meer geld en ontwikkelcapaciteit.
Door IaaS kan breedband radio ook makkelijk gebruikmaken van meer netwerken. Capaciteit naar behoefte van meerder aanbieders inkopen is een schaalbare, hybride oplossing, die bovendien betrouwbaarder wordt door de redundantie.
Een belangrijke kanttekening. Als je hier gebruik van wilt maken moet je er ook voor zorgen dat je eisen in de ontwikkeling meekomen. Daar hoort ook bij dat je een aantal jaren eerst experimenteel en daarna operationeel op een kleinschalig niveau er mee aan de slag gaat. Helaas is er nogal wat koudwatervrees op dit punt.
We moeten ons ook bewust zijn van de ontwikkelingsfase waarin Cloud Computing zich bevindt. Standaard oplossingen zoals YouTube of Skype zijn volwassen na al een flinke ontwikkeling. Rond bedrijfsmatige toepassingen zoals ik hier aantip is er nu veel hype, met soms opgeblazen verwachtingen. Dat kun je op twee manieren bekijken. De cynicus ziet de onzin in de verhalen, maar de visionair ziet dat dit een noodzakelijke fase is om tot de goede oplossingen te komen die laten heel veel voordeel op gaan leveren.
We zitten nu dus op deze roze wolk. Laten we daar blij mee zijn en aan de slag gaan, met het hoofd in de wolken en beide benen stevig op de grond.