De scholen zijn weer begonnen, en dat betekent dat ik ook weer mag gaan overhoren. En in een beta gezin als het onze wil dat dus vooral zeggen: Franse woordjes, Duitse zinnetjes en Engelse grammatica. Hoewel ik mij goed in het Engels kan redden zitten er in de Engelse grammatica soms constructies die je in het Nederlands toch echt net anders formuleert.
Met dat in het hoofd moest ik aan de “present perfect tense” – de “voltooit tegenwoordige tijd” – denken in het kader van CDMA450. Alliander j gaan CDMA450 gebruiken voor hun slimme meter oplossing. De testnetwerken draaien, en de uitrol van het operationele netwerk komt binnenkort.
Waarom CDMA450? De keuze voor een eigen radio netwerk snap ik goed. Zo’n radio netwerk is betrouwbaar te bouwen en te onderhouden voor deze bedrijfskritische toepassing. Ook de frequentiekeuze, 450 MHz, is goed. De modelmatige analyses van radio propagatie tonen aan dat dekking in gebouwen goed te halen is vanaf een redelijk beperkt aantal masten. De live tests met het testnetwerk bevestigen dat het inderdaad haalbaar is.
Maar dat is allemaal niet een technologie zaak, maar eigenlijk voor het kiezen van de juiste frequentie, niet te veel bandbreedte, en voldoende vermogen. Waarom CDMA450?
CDMA450 heeft iets van een “present perfect”. Voor nu is het perfect. Het doet wat het moet doen, betrouwbaar, kosten efficiënt, enz. Maar het is ook erg van nu, nogal “present”.
CDMA450 is de 450 MHz variant van CDMA2000, een Amerikaanse 3G standaard is op dood spoor. De standaard is in de mottenballen gedaan. Alle ontwikkelactiviteiten zijn verlegd naar LTE. En als we het hebben over de radio technologie voor toekomstige bedrijfskritische netwerken, dan is de algemene consensus dat LTE de juiste keuze is.
Misschien is LTE nu nog niet100% klaar voor dergelijke netwerken, maar er wordt hard aan gebouwd. Missende functies als Direct Mode en Group Call worden nu toegevoegd in standaardisatie. Een slimme meter met LTE sluit nauwer aan bij toekomstige technologie voor bedrijfskritische toepassingen.
Of LTE per se de beste keuze in alles is, is wellicht ook niet de vraag. Omdat zo veel organisaties al voor LTE gekozen hebben weet je dat er volume achter zit, en dat er veel in ontwikkeld zal worden waar je de vruchten van kunt plukken.
Kiezen voor LTE, ook voor de slimme meter heeft wel iets engs omdat de technologie nog zo jong is. Maar het is ook een keuze voor een technologie die de komende decennia staat als een huis. LTE is “simple future”, iets van de nabije toekomst. CDMA450 heeft is meer van de “present perfect”. Voor nu is het misschien wel perfect, maar daarmee is het misschien niet zo future proof als je wel zou willen. De keuze is al gemaakt, maar misschien toch nog een goed moment om die opnieuw te overwegen.