Paarden spotten

Begin oktober werd één van de grootste outdoor sportevenementen van Nederland gehouden in één van de kleinste plaatsen in Nederland. Met meer dan 60.000 bezoekers is de Military in Boekelo al bijna 50 jaar een fenomeen in de internationale paardensport. Het is een sportevenement, maar ook zeker een plek om anderen te spotten of om zelf gespot te worden.

Het gaat in eerste instantie om de paarden. Maar dit jaar had voor ons toch een ander accent. De Military was ook startschot van een onderzoeksproject onder de titel `Event Information System`. Dit project beoogt de beleving van de Military en vergelijkbare outdoor evenementen te verbeteren.

Hogeschool Saxion ontwikkelt in dit project een systeem met camera´s langs het parcours die automatische de paarden kunnen volgen. De camera´s zijn onderling verbonden door een draadloos ad-hoc netwerk. Dit netwerk deelt de beelden onderling, en distribueert dit verder naar de jury, mediapartners en bezoekers van het evenement.

Een van de technische uitdagingen is het automatisch detecteren en volgen van de paarden. De Video Content Analyse methode om dit te doen maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. Een neuraal netwerk krijgt een groot aantal scenes te zien, met al dan niet paarden. Een persoon heeft aangegeven wat in de scene te zien is, en leert daarmee het neurale netwerk. Daarna is het testen geblazen.

Onze interesse in dit project is onder andere deze VCA. Niet zozeer om paarden te spotten, maar wel om te onderzoeken hoe goed VCA te trainen is. Bijvoorbeeld om met VCA mensen te detecteren in andere omstandigheden dan we gewend zijn. VCA in “standaard” producten is getuned om onder een groot aantal, veel voorkomende omstandigheden te functioneren. Maar kun je veel winnen door voorkennis?

Kun je beter herkennen door bijvoorbeeld van te voren meer te weten over de lichtomstandigheden? Of als de standaard producten onderscheid maken tussen type objecten, terwijl ik dit helemaal niet nodig heb, dan zit er rekenkracht in iets dat mij niets oplevert. Is deze rekenkracht niet anders in te zetten?

De tuning van “standaard” producten is breed, om de grote diversiteit aan situaties te ondersteunen, maar ik zoek naar diep. In vergelijking: standaard producten lijken op een groothoeklens, terwijl ik de telelens zoek. Ik hoef niet zo nodig alles te zien, maar wel sommige zaken veel scherper.

Saxion gaat aan de slag om op de Military de paarden te volgen. Wij gaan zelf aan de slag om te kijken of wij dezelfde aanpak kunnen gebruiken voor onze toepassingen in beveiliging. Ik ben erg benieuwd hoeveel winst we gaan behalen uit de aanpak. En uiteraard ben ik erg benieuwd naar de resultaten van de studenten. En tot slot benieuwd wie en wat we gaan spotten bij dergelijke kleurrijke evenementen.

Comments are closed.