Het aantal politieke partijen dat aan de tweede kamer verkiezingen meedoet is nog nooit zo groot geweest als dit jaar. In totaal maar liefst 28 partijen.Het aantal zwevende kiezers is daarom ook ongekend hoog. Eerlijk gezegd zit ik ook nog te twijfelen.
Een groot aantal partijen maakt het kiezen meestal niet eenvoudiger. En die keuzestress is herkenbaar uit mijn dagelijks leven. Als het gaat om Low Power – Wide Area technologieën gaat het niet om een keuze uit 28, maar de alternatieven zijn nog steeds talrijk. SIgfox, LoRa en NB-IoT zijn de bekende alternatieven in Nederland, maar wie over de grens kijkt ziet ook nog opties als Weightless en Ingenu, maar laten we ons beperken tot Nederland.
Met zo’n lijstje rijst de vraag wat er precies te kiezen valt. Wat is het verschil, en maakt dat wat uit? Om te kunnen kiezen moeten we de verschillen èn overeenkomsten kennen.
Allereerst de overeenkomsten. Die zijn ingegeven door een gemeenschappelijk doel: met weinig vermogen een grote afstand overbruggen, en bovendien tegen lage kosten.
Lage kosten en weinig vermogen vragen allebei om eenvoudige radio’s. Weinig signaal processing, een niet al te lineaire versterker en een modulatie techniek die minder gevoelig is voor frequentie offset. Deze karakteristieken hebben ze allen en zorgen voor een single chip radio die voor een paar euro te maken is.
Maar dan de verschillen, en die zijn er degelijk. Allereerst het aantal Bytes in een bericht. NB-IoT heeft wat grotere berichten dan LoRa, en deze weer wat groter dan Sigfox. Wat is er nodig voor de applicatie? Een paar Byte, dan is Sigfox logischer, maar is het wat meer, dan kom je op LoRa of NB-IoT.
Een tweede is up- en downlink. Sigfox is een echte uplink techniek, terwijl NB-IoT tweeweg georiënteerd is met LoRa als tussenweg. Tweeweg is soms van belang, maar heeft een prijs in batterijverbruik.
Daarnaast de vraag naar een eigen of operator netwerk. LoRa is een open standaard in een vrije band. Als ik wil kan ik zelf op een willekeurige plaats mijn eigen LoRa netwerk aanleggen. Dan kan niet met NB-IoT als integraal onderdeel van het operator netwerk, en ook niet met Sigfox, want daarop heeft Sigfox alleenrecht.
Daarbij zitten LoRa en Sigfox in de vrije 868 MHz band, terwijl NB-IoT in operator spectrum zit. Een vrije band betekent delen met andere gebruikers. Dus als het gaat om zekerheid over communicatie staat NB-IoT weer wat sterker.
En tot slot, wie zitten achter de technologie, welke industriële steun is er? Sigfox is erg sterk gekoppeld aan één partij, LoRa heeft een aanzienlijke alliantie met een aantal interessante partijen, maar NB-IoT heeft de grote telecom industrieën achter zich. Als het gaat om toekomstvast in NB-IoT dat zeker, en zijn Sigfox en LoRa wellicht tijdelijker van aard. De toekomst zal dat leren.
Om de keuze goed te kunnen maken zijn er dus verschillende vragen te beantwoorden, gekoppeld aan de uitdagingen van de applicatie. De keuze is aan ons.