IoT en Blockchain

Als het gaat om security kun je haast geen artikel lezen of blockchain wordt wel ergens genoemd. Nieuwsgierig als ik ben naar nieuwe technologie heb ik mij recentelijk wat meer verdiept in blockchain, en waar je dat nou wel en niet in toe kunt passen.

Bij een workshop aan de UTwente als onderdeel van deze zoektocht kwam ik een groot aantal andere zoekers tegen. Opportunistisch als workshops zijn werd verondersteld dat blockchain een meerwaarde heeft voor zo goed als alles. Blockchain voor logistiek, voor het kadaster, voor banken, voor het onderwijs, voor e-marketing, voor voedselveiligheid, voor energiebesparing, voor …

Als telecomman ben ik uiteraard actief bezig met IoT. Bij IoT workshops kom je hetzelfde tegen. IoT voor dit en voor dat. IoT als de oplossing voor alles. Je kunt er bijna hetzelfde lijstje onder leggen.

De verwachtingen van blockchain en IoT zijn op dit moment overspannen. Allebei zitten ze in een hype. De komende 5 jaar aan ervaringen met de technologieën zal de voeten op de aarde zetten om echt te zien hoe dit goed toepasbaar wordt.

Voor mij was de eigenlijke zoektocht wat blockchain voor IoT kan betekenen, aangezien security als een uitdaging voor IoT gezien wordt. Het klinkt als een eenvoudige vraag, maar het antwoord blijkt lastig.

Als je naar IoT sensoren kijkt is het antwoord eenvoudig. IoT sensoren zijn typisch ontwikkeld om goedkoop te zijn en lang op een batterij te werken. De hardware is daarom typisch eenvoudiger, en staat zo veel mogelijk in “deep sleep”. Blockchain vraagt echter juist veel rekenkracht en een toestand van “altijd aan”. Een mismatch pur sang.

Maar IoT is misschien wel veel meer de applicatie waarin de sensor en andere data omgevormd wordt tot echte informatie. En deze applicatie is niet per sé minimalistisch. Het draai normaal ook op computers, op servers, laptops en smartphones. Hierin is rekenkracht niet echt een bottleneck.

Een voorbeeld waar IoT en blockchain zeker samen kunnen komen is in logistieke processen. Je kun denken aan transport van medicijnen, waarvoor strikte temperatuur condities gedurende het transport gegarandeerd moeten worden. Voorzie de medicijnen van een RFID tag, laat een router met RFID reader de temperatuur meten, deze in een blockchain wegschrijven, en zet het resultaat in de RFID tag. Blockchain processing dus niet in het IoT device, maar wel in de keten. Maar of dit nodig is?

IoT en blockchain. Twee veelbelovende technologieën die in de komende paar jaar zullen laten zien wat ze echt waard zijn. Versterken ze elkaar, of zijn ze juist elkaars opponenten? Alleen door dit verder op te pakken komen we daar achter.

Comments are closed.