Intelligentie

De afgelopen periode verdiepte ik me in “artificial intelligence” . Of eigenlijk beter in “machine learning”. Als startpunt is het altijd goed om eerst helder te krijgen waar de begrippen eigenlijk voor staan.

In 1955 was het John McCarthy die “artificial intelligence” voor het eerst bij een grotere groep mensen  onder de aandacht bracht, samen met andere vooraanstaande “godfathers” van AI als Minsky, Rochester en Shannon. De uitdaging die deze heren formuleerden was om te komen tot oplossingen waarbij de machine dingen kan doen waarvan we op het moment denken dat er zoveel intelligentie bij nodig is dat alleen de menselijke intelligentie dat zou kunnen doen. Dus laat de machine doen wat tot op heden alleen de mens kan.

Op dat moment was de rekenmachine van de gemiddelde middelbare scholier van nu een vorm van AI. Het was onvoorstelbaar dat een machine in staat zou zijn ingewikkelde wiskundige berekeningen te maken. Op dat eerste moment waren er ook ideeën over neurale netwerken. Iets dat we nog steeds als AI zien.

Maar is dat wel AI? Machine learning met neurale netwerken is nu gemeengoed. Als je je weg weet in de open source wereld kun je er zo mee aan de slag. Het is bijna geen hogere wiskunde meer. Bij die neurale netwerken zie je dat de machine dingen kan die we inderdaad lang voor onmogelijk hielden, maar nu gewoon vinden.

Een camera met computer vision kan tegenwoordig tientallen mensen die dwars door elkaar lopen volgen. Maar deze intelligentie is wel door de mens gestuurd. De camera kan dit alleen als deze geleerd is met de juiste data. Een verkeerd gestuurd neuraal netwerk komt tot de verkeerde conclusies. Voorbeelden waarbij je als mens je zelfs afvraagt hoe überhaupt de camera dit “denkt”.

Het begrip artificial intelligence maakt sommige mensen ook bang. De computer die slimmer wordt dan de mens. Ik twijfel of die er echt komt, maar voorlopig zijn we daar nog ver vandaan. Want echt denken kan de computer echt nog lang niet. In alle voorbeelden die we nu zien met artificial intelligence zijn het toch de mensen die intelligent zijn, terwijl de computer eigenlijk nog heel dom is. Goed in een enkelvoudige taak. Wel heel goed in deze taak, maar daar blijft het bij.

Terug naar de oorsprong. Artificial intelligence zijn oplossingen van slimme mensen die de domme computer verbazingwekkende dingen laat doen door vooral veel en snel te rekenen. Artifical intelligence is dus vooral een hulpmiddel om onze menselijke intelligentie nog beter tot z’n recht te laten komen. Dus wat ga jij er mee doen?

Comments are closed.