Inductie

Vanavond eten we shoarma. Ik mag koken, het is maandag, of misschien beter “mandag”, want ik ben aan de beurt. Aangezien ik nou niet bepaald een keukenprins ben zorgt mijn vrouw er elke week voor dat we op zo’n mandag iets eten dat snel klaar te maken is, zonder koksopleiding of kookboek. En dat kook ik dan op de inductiekookplaat, een ideale uitvinding wat mij betreft. Veilig, makkelijk in gebruik en eenvoudig schoon te houden.

Al kokend zit ik na te denken over inductie. Het is voor mij allereerst een elektromagnetisch principe dat heel handig is om draadloos energie over te brengen. Naast de kookplaat heb ik natuurlijk ook een waterkoker en een elektrische tandenborstel die via inductie opgeladen worden. Zonder ons huishouden nu verder uit te pluizen, inductie is vooral een techniek voor draadloos gemak.

Voor draadloos gemak zie ik een lawine aan radio oplossingen die aangeboden worden. Ik ben momenteel vooral de mogelijkheden van LPWA (Low Power Wide Area) aan het onderzoeken. Er zijn een aantal concurrerende technologieën met veel overlappende technische aspecten. Op basis van Sigfox is er al een bijna landelijk netwerk, KPN heeft met een aantal partijen de LoRa alliance opgericht, en Huawei heeft recent het bedrijf Neul gekocht. Ieder heeft z’n voors en tegens. Algemeen in al deze initiatieven is de droom IoT (Internet of Things).

Of moet ik niet droom maar verleiding zeggen. Het woord inductie stamt namelijk af van het latijnse woord indūcere, dat onder andere verleiden betekent. Worden we misleidt, of verleidt IoT ons misschien om een nieuwe stap in technologie te maken met ongekende mogelijkheden? Ik denk dat we inderdaad op een drempel naar een nieuwe tijd staan. We zien dat al heel veel aan internet hangt, waardoor we willekeurig waar bij informatie kunnen. De volgende stap is bijna alles real-time weten, door bijna alles real-time te meten. Deze LPWA oplossingen kunnen daar een belangrijk puzzelstukje in zijn.

En ook mijn conclusie is inductie, maar dan als manier van redeneren. Alles wijst erop dat IoT inderdaad werkelijkheid aan het worden is. De voorspelling dat er in 2020 meer dan 25 miljard ‘dingen’ aan Internet gaan hangen wordt sterk ondersteund door de LPWA initiatieven. Ik geloof erin, mijn conclusie staat vast, zelfs al is het door inductie.

Mijn shoarma is klaar, door inductie maar nog los van het Internet. Ik ga lekker eten, maar mijn honger naar IoT en LPWA is misschien nog wel het grootst.

Comments are closed.