Inductie betekent meer dan je denkt

Vorige week was ik op een congres special gericht op automatische identificatie. Automatische ID is eigenlijk een heel breed thema. Het is zo breed toepasbaar, dat je eigenlijk niet weet waar je zult beginnen. Identificatie is de start van vrijwel elk proces. Voor je over het iets een uitspraak kunt doen, moet je weten wat dat iets is, en er een naampje aan geven. En zodra je hieraan wilt gaan automatiseren zul je ook op de een of andere manier de identificatie moeten automatiseren. Dit AutoID evenement was gericht op de industriële toepassingen.

Tijdens dit evenement stond RFID veelvuldig in de belangstelling. Het is uiteraard niet de enige beschikbare technologie, maar wel snel, goedkoop en breed inzetbaar. Hoewel RFID voor mij eigenlijk al een oude vertrouwde is in het spectrum van mogelijkheden was ik opnieuw onder de indruk van wat deze toch vrij eenvoudige techniek een enorme kracht heeft, maar ook hoe weinig het nog maar gebruikt wordt.

RFID is gebaseerd op inductie, net als een draadloze oplader en de kookplaat. Een elektromagnetisch veld dat de energie overbrengt. Geen stekker, geen batterij, en toch kun je tot op meters afstand de radio zijn werk laten doen. En dat allemaal doordat een elektromagnetisch veld de RFID tag eerst oplaadt, waarna de tag z’n informatie terug kan sturen.

Grappig hierbij is dat de term inductie betekenissen heeft zoals “door redenering afleiden”, “teweegbrengen” en “overreden”. Bij RFID zijn al deze drie de begrippen zeker van toepassing. Je kunt het toepassen op de techniek van RFID zelf, en zelfs nog meer op de informatie uit RFID.

RFID is in de basis maar een klein beetje informatie. Een standaard kaart bevat niet meer dan een paar Bytes aan informatie. Een paar getallen, een streepjes code. Daar kun je natuurlijk interessante informatie inzetten, maar beter is het combineren met andere informatie bronnen.

Want het identificeren wie of wat er is, is één, maar wat is er aan de hand? En dan staat “door redenering afleiden” centraal. Als ik een persoon op een video camera zie, en ik zie een RFID die bij een persoon hoort en een RFID van een apparaat, dan kun je concluderen dat deze persoon dit apparaat mee heeft genomen. Maar wat weet je als je de agenda van de persoon er aan koppelt, of de aanwezigheid van nog andere personen, of de voorraad van iets, of …

Dan kun je van alles teweegbrengen. O, ja, de andere betekenis van inductie. Je kun er ineens voor zorgen dat voorraden kloppen, of dat je weet waar je materieel is, dat de inhoud van een serviceauto alle gereedschappen ook echt aan boord heeft. Kortom, het proces ondersteunen, en al dat vervelende administratieve handwerk vereenvoudigen.

En dan komt het aan op de laatste betekenis van inductie: “overreden”. De techniek is er klaar voor, maar met name grotere organisatie hebben helaas nog heel veel overredingskracht nodig om deze techniek te omarmen.

Comments are closed.