Het schaap met de vijf poten

In Nederland is 4G intussen wel een feit. We hebben vier operators die allemaal landelijke of bijna landelijke 4G dekking bieden. En de ervaring van gebruikers is erg positief over zowel snelheid als dekking.

Buiten Nederland is de dekking vaak een heel stuk beperkter. Daarvoor hoef je helemaal niet zo ver. Ga maar naar Frankrijk, Zweden of Schotland, en het is heel eenvoudig plekken te vinden waar geen 4G dekking is. En zelfs voldoende plekken zonder 3G dekking.

Met 4G in de pocket is nu de 5G buzz niet van de lucht. Iedereen is er mee bezig. De race om 5G wordt gewonnen op de olympische winterspelen in Pyeongchang in Zuid Korea. De Zuid Koreaanse operator KT belooft de bezoekers hun eerste 5G ervaring.

In Japan zeggen ze dat dit nog niet echt 5G is. De standaard is nog volop in ontwikkeling, dus is het op z’n best een prototype. In 2020 is de 5G standaard klaar, dus klinkt het startschot op de olympische zomerspelen in Tokyo in dat jaar.

Maar wat is 5G? Het is “Enhanced Mobile Broadband”, met een snelheid door de lucht van 10-20 Gbps. Dat komt er op neer dat je een speelfilm van 2 uur in HD kwaliteit binnen enkele seconden kunt downloaden. Het is ook “Low Latency” zodat zelfrijdende auto’s supersnel onderling hun blik op de weg afstemmen. En het is “Massive IoT”, met sensoren van een paar euro, en een batterij levensduur van 15 jaar.

Dus nogmaals, wat is 5G? 5G is een veelkoppig monster, de doos van pandora, het schaap met de vijf poten. Wat vriendelijker, het is een paraplu standaard met een rijke verzameling opties voor vrijwel elke vorm van telecommunicatie.

Het is daarmee ook een poging van de industrie om de greep op telecom nog verder te versterken. Omdat 5G “alles kan” hebben we verder niets anders nodig. Dus geen WiFi, geen LoRa, geen TETRA, geen … Maar gaan we dat ook doen? 5G kan straks heel veel, maar is het ook altijd de beste oplossing? De beste oplossing in prijs-prestatie, de beste oplossing wat betreft complexiteit, of de beste oplossing in onafhankelijkheid?

De komst van 5G gaat opnieuw veel nieuwe dingen mogelijk maken, maar het is geen “one size fits all”, en ontslaat ons niet van het goed afwegen van de juiste keuze. En bovendien, met de huidige set aan mogelijkheden kunnen we al zo veel, en 5G is in veel gevallen alleen de stap naar sneller en meer, of zelfs te veel. Dus focus niet te veel op 5G, maar pak de uitdagingen op met wat we nu al ter beschikking hebben.

Comments are closed.