“IoT” is wel het buzzword van de dag. De aandacht groeit exponentieel, net als de verwachtingen erover. Als zoekterm bij Google is IoT in drie jaar tijd vertienvoudigd. Typisch nieuwe technologie. Ga bijvoorbeeld terug naar de periode 2010-2013 en we zien een vergelijkbare trend vinden voor LTE. Een voorbode van iets nieuws dat over een paar jaar gemeengoed is.
Exponentiële aandacht voor nieuwe technologie gaat hand in hand met hooggespannen verwachtingen, bomen die tot in de hemel groeien. Dat is goed, want dat prikkelt de fantasie, over wat er allemaal mogelijk is, en stimuleert om innovaties waar te maken. Daar is ook een risico, want de verwachtingen overstijgen nog wel eens zelfs het theoretisch haalbare. Zo’n situatie noemt Gartner daarom ook niet voor niets de “peak of inflated expectations”, de piek van de opgeblazen verwachtingen.
Hoewel sommige verwachtingen onrealistisch hoog zijn, is het wel het ideale moment om te kijken naar wat wel haalbaar is. Alleen door de toegeworpen handschoen op te pakken kun je er achter komen waar de grenzen van het mogelijke liggen, en de ervaring opdoen om techniek en toepassing nauw op elkaar aan te laten sluiten.
IoT is een techniek die schreeuwt om experimenten “in het veld”. Het koppelen van een apparaat in het lab is één, maar pas in de toepassing buiten kun je gaan ontdekken wat de kracht in de praktijk is. Daarvoor heb je fieldlabs nodig, omgevingen waarin het experiment in een realistische setting plaatsvinden. We zijn daarom ook bij een Smart Industry fieldlab betrokken.
Voor IoT is een fieldlab ook echt buiten, dus echt een lab op straat. IoT technieken als LoRaWAN, Zigfox en NB-IoT zijn geënt op toepassingen buiten. Iets dat op kantoor werkt doet het in het veld lang niet altijd zo goed als verwacht. De combi van dekking, radiotechniek en de applicatiesoftware moet goed in elkaar zitten, en kun je alleen in praktijk situaties testen.
De grootste uitdaging van zo’n lab op straat is misschien wel het duurzaam verankeren ervan. Zo’n fieldlab is vaak lastiger te onderhouden, puur doordat het buiten is. Bovendien is het risico van de opgeblazen verwachtingen van IoT, dat het in eerste instantie enorm gaat tegenvallen. De eerste echte resultaten zullen teleurstellen. De kunst is om daarvan te leren, en die lessen te bundelen richting oplossingen die wel hun vruchten afwerpen. Daarom, jullie die verantwoordelijk zijn voor een fieldlab: Laat je niet kisten, de teleurstellingen van het begin zijn de basis voor het komende succes.