2015 was wel het jaar van Internet of Things. In elk geval wel in mijn beleving. Deels is dit het gevolg van alle communicatie rond LoRaWAN. Nog meer dan Sigfox is het de enabler voor wide area IoT. Voor domotica zijn Z-wave en EnOcean populair. En dan is er nog RFID en een diversiteit aan telemetrie, telecommand, alarmering en data toepassingen in professionele systemen.
En allemaal gebruiken ze de 868 MHz band. Tot voor kort leek het een vrij rustige band, maar de druk begint te groeien. Als we de IoT leveranciers mogen geloven, dan staan we aan het begin van een explosieve groei.
Ook Gartner tekent dit, door IoT boven aan zijn hype cycle te zetten. Vorig jaar voorspelde Gartner dat IoT een echt massa product zal zijn in vijf tot tien jaar, maar gezien de huidige aandacht ligt die datum wellicht al een stuk eerder. De domotica spullen met Z-wave of EnOcean liggen voor een paar tientjes al bij de doe-het-zelver.
Momenteel onderzoek ik samen met Strict en Telecompaper de drukte op de licentie vrije banden. Agentschap Telecom heeft ons gevraagd te kijken naar de 434 MHz, 868 MHz, 2,4 GHz, 5 GHz en 60 GHz banden. Dat het druk is op de 2,4 GHz ervaart bijna iedereen dagelijks, maar de 868 MHz band zou wel eens het volgende “slachtoffer” van populaire technologie kunnen worden.
IoT gaat hier een tamelijk onvoorspelbare druk op uitoefenen. De technologieën sturen slechts af en toe een klein berichtje, maar wat is af en toe? Misschien is dat maar één keer per dag, maar ook elke minuut een kort berichtje klinkt nog steeds als “af en toe”. Maar de verwachtte massaliteit aan applicaties zorgt er dan wel voor dat het samen heel veel wordt.
Een groot probleem in deze band is dat deze gigantisch versnipperd is. In het Nationaal Frequentie Register kom je maar liefst twaalf verschillende sets aan regels tegen die afhangen van het toepassingsgebied en de frequentie. Verschillende vermogens, verschillende bandbreedtes, verschillende duty cycles. Soms bandjes van maar 50, 100 of 200 kHz breed. Het risico van deze versnippering is dat er op sommige stukjes van deze band heel veel druk komt, terwijl er eigenlijk nog wel ruimte is.
De indeling in deze band lijkt wel in de tijd stilgestaan te hebben. Het spectrum werd ooit aan technologieën gekoppeld. Zo waren de banden die nu “mobiele communicatie” als bestemming hebben waren vroegen de “GSM-banden”. De versnippering in de 868 MHz band lijkt dit karakter nog te hebben. Kleine bandjes hebben niche applicaties, waardoor de komende vloed aan IoT toepassingen samengeperst worden in een paar honderd kHz.
IoT applicaties passen goed bij de 868 MHz band, zeker als het gaat om wide area toepassingen. Maar met de komende vloed moeten we wel zorgen voor voldoende ruimte. Dat kan in de 868 band door de regels in de band te harmoniseren.