Geklokte standaard

20:27 uur: Ik start met schrijven.

Afgelopen zaterdag was ik vroeg wakker. Rond 6:45 uur luisterde ik naar Radio 1 van de NPO. Rond die tijd is er altijd een dichter die naar aanleiding van de actualiteit een gedicht schrijft. Afgelopen zaterdag was dit Maarten van der Graaf. En hij introduceerde een term die ik niet kende, het “geklokte gedicht”. Bij zo’n gedicht schrijf je het tijdstip op dat je begint met schrijven. Vervolgens schrijf je het gedicht aan één stuk door, totdat het klaar is, of als je naar de wc moet.

Ik kende deze manier niet, maar ik vind het wel fascinerend. Het gedicht wordt onder een duidelijke tijdsdruk geproduceerd. Die tijdsdruk resulteert in focus. De essentie komt op papier. Omdat de tijd kort is, is het feitelijk één enkelvoudige gedachte.

Toen ik hoorde over het geklokte gedicht moest ik ook sterk denken aan hoe er naar standaarden gewerkt wordt. Het tijdsbestek is wel groter dan voor zo’n gedicht, maar toch. Wanneer was ook al weer 4G klaar? O ja, dat was in 2010, en 3G, dat was 2000, en 2G, dat was 1990. Dus 2020 en 5G horen bij elkaar.

De datum (de tijd) ligt vast. Maar hoe zit het met de inhoud? Die komt ook onder tijdsdruk tot stand, als je wilt “geklokt”. En 5G betreft meerdere thema’s, maar IoT staat wel zo extreem boven aan het lijstje dat het ook een “enkelvoudige gedachte” is.

Dat is omdat de belofte van IoT zo groots is, met een ongekende impact op technologie en samenleving. Een Internet of Everthing, met niet alleen verbonden apparaten en objecten, maar ook processen die volledig over de kop gaan. Nog los van de economische impact.

Maar wordt in deze snelkookpan het juiste recept bereid? Past de oplossing goed bij de applicatie? Dat weten we pas als de toepassing reëel wordt. En daar is nog wat geduld voor nodig.

Hoewel er op dit moment al duidelijke use cases zijn die op een echte behoefte inspelen zie ik er nog te veel die erg gekunsteld zijn. We zitten nog in het tijdperk van het experimenteren met IoT. Die experimenten zullen aantonen wat nodig is voor een goede IoT oplossing.

Past de 5G oplossing van 3GPP naadloos op de IoT vraag? Of is LoRa of BLE, of wellicht WiFi de dominante IoT technologie van het komende decennium? De klok tikt voor IoT, en wil een technologie daarin zijn plek veroveren, dan moet het er ook snel zijn, maar welke op termijn de winnaar is, dat heeft nog zijn tijd nodig.

21:50 uur: Einde column

Comments are closed.