Geen achterwacht maar pro-actief

De storing in het mobiele netwerk van Vodafone was wereldnieuws. Een brand in een netwerkcentrale en 350.000 klanten hadden geen mogelijkheid om nog te bellen, laat staan, mobiel internet te gebruiken. Een unieke situatie!? Terwijl de monteurs nog volop in de weer waren om het netwerk weer in de lucht te krijgen is er een grote storing in het mobiele netwerk van KPN. Niet zo extreem, maar ook hier zijn er veel klanten getroffen.

Dan de netwerken C2000 en P2000. Deze hebben we gelukkig robuust uitgevoerd. Of toch niet? Ook tijdens de storingen van Vodafone en KPN was het weer eens raak. Op Goede Vrijdag werd ik door BNR Nieuws Radio gebeld, ‘of ik live in de uitzending commentaar wilde geven op de landelijke storing in P2000’.  Gedurende bijna twee uur was het niet mogelijk om hulpverleners via P2000 te waarschuwen. En een week later C2000. Een storing in regio Haaglanden,  in dit geval gelukkig een beperkte storing, maar toch.

Was dit een vreemde samenloop van omstandigheden? Een na-ijl effect van een grote zonne-storm die we een maand eerder over ons heen kregen? Moeten we denken aan een complot?

Nee, storingen in netwerken zijn en blijven er. Allereerst kan alles nu eenmaal stuk gaan. Daarnaast vragen wij ook steeds meer van systemen. Ze worden ingewikkelder, waardoor er meer stuk kan gaan. En als we serieus leren van de problemen die we tegenkomen kunnen we het risico op storingen door de groeiende complexiteit compenseren door een groeiend inzicht in mogelijkheden.

Wat ik er van leer is dat je niet op één netwerk kunt vertrouwen. Wil je het hoofd bieden aan deze groeiende complexiteit moet je oplossingen zoeken die bij uitval van het ene netwerk automatisch overgaan op het andere netwerk. Redundantie dus.

Redundantie binnen één netwerk is een overbekende techniek en zit in alle mobiele netwerken op tal van punten. Waar ik voor pleit is niet binnen één netwerk, maar tussen netwerken. En dat moet je niet doen als achterwacht, maar integraal in je oplossing.

We praten over nationale roaming als een achterwacht. Je gaat pas over naar een ander netwerk als je eigen netwerk er mee ophoudt. Wellicht een oplossing, maar loop je dan niet het risico op overload op het tweede netwerk, omdat er niet op gerekend is. Nee, zorg voor een integrale, hybride oplossing, die continue gebruikt maakt van meerdere netwerken. Als er dan uitval is, krijg je hooguit te maken met minder bandbreedte, maar de beschikbaarheid blijft overeind. Dat kun je gerust pro-actief noemen.

Comments are closed.