Fusion cooking

Afgelopen week mocht ik aan een groep KPNers weer de cursus Mobile School geven. In deze cursus krijgen de deelnemers inzicht in een brede set aan aspecten van mobiele netwerken. Dit start met radio propagatie, modulatie en antennes, gaat langs paging, roaming en handovers, en eindigt bij core netwerk servers, applicatie bouwblokken en de toepassingen voor de eindgebruiker. En dit alles in verleden, heden en toekomst.

Telecom toepassingen werden vroeger ingedeeld in POTS en PANS. POTS stond voor Plain Old Telefony Services. Iets wat we natuurlijk allemaal kennen uit lang vervlogen jaren, gewoon simpelweg bellen. Niets meer en niets minder. Maar na de POTS kwamen de PANS, of wel Pretty Amazing New Stuff.

De eerste keer dat ik deze marketing term hoorde was het bijvoorbeeld nog heel bijzonder dat je een voicemail kunt inschakelen als iemand bezet is, of dat je een conference call op kon zetten. Zeker was alles rond mobiele communicatie nog Pretty Amazing en was het nog New Stuff.

De enorme snelheid in acceptatie van nieuwe technieken zorgt dat veel wat nog maar net nieuwe is nu al als een soort POTS wordt beschouwd. En de toevloed van nieuwe mogelijkheden neemt alleen maar verder toe. Dit jaar was Google Glass het gadget met de meeste aandacht. Maar we zien ook de iWatch, buigbare touchscreens, voetballende robots, near field communicatie, en veel meer.

Sommige mensen houden met alles wat in ze is vast aan het oude vertrouwde, aan de POTS. Onverkoopbaar in een professionele organisatie, want sommige van de nieuwe mogelijkheden bieden informatie die je vroeger niet had, maar waar je nu zeer veel gebruik van kan maken.

Omgekeerd zijn er ook grote groepen mensen die alleen maar oog hebben voor de PANS. Ook dat is onverkoopbaar voor professionals. Het oude vertrouwde is de basis van de communicatie. Hoewel één beeld meer kan zeggen dan duizend woorden, is spraak communicatie in veel gevallen onmisbaar.

Het is daarom geen vraag of het gaat om de POTS of de PANS. De kracht zit in een goede combinatie van beide. Dus POTS én PANS, en daarmee kun je nog meer doen, zeg maar iets als fusion cooking. Dat zijn spannende nieuwe combinaties van ingrediënten die in zichzelf niet bijzonder zijn, maar wel door de combinatie. Laatst kwam ik daar een heel mooi voorbeeld van.

Als iemand inbelt in dit meldkamersysteem wordt het gesprek aangenomen door een centralist. Tegelijk loopt een computer mee die het gesprek analyseert, en gelijk zoekt ook relevante informatie op basis van het gesprek. Zo krijgt de centralist niet alleen de informatie van de inbeller, maar ook van andere informatie bronnen over hetzelfde onderwerp. Wat wil je nog meer.

Combineren is het toverwoord voor de komende jaren. Veel ingrediënten zijn er al, meer ingrediënten komen er zeker bij. De uitdaging is nu om daar mooie gerechten van te maken, recepten met een goede balans van een stevige klassieke basis met mooie moderne smaakmakers. Dan wordt het werk van de professional heerlijk en verrassend.

Comments are closed.