Find your Rhythm

Afgelopen maand startte de introductie op de Nederlandse universiteiten. Zo ook bij de Universiteit Twente in Enschede. Hier heet dat festijn de “Kick-in”. Dit jaar gaat onze jongste zoon studeren aan de UT, en daarmee is het waarschijnlijk de laatste keer dat ik er met meer dan gewone belangstelling naar kijk. Het thema van dit jaar is “Find your rhythm”, een mooi slogan, als je als vers bakken student moet proberen het nieuwe ritme van de toch intensieve studie op te pakken.

Niet alleen de start aan de universiteit, maar ook de opkomst van IoT vraagt om het oppakken van een nieuw ritme. Dat ritme ligt veel minder vast dan voor zo’n studie. Het ritme van de introductie van IoT is vooral het resultaat van de vraag hoe het gebruikt gaat worden. De belofte is dat IoT overal effectief toegepast kan worden. En ik ben er van overtuigd dat dat ook waar is. Maar wel met als vragen, hoe, en wanneer?

Momenteel zoek ik de beste oplossing voor het internationaal kunnen zenden en ontvangen van kleine sensor berichten, met de bijbehorende locatie. Feitelijk is dat de uitgelezen use case waar alle LPWA aanbieders, zoals LoRa, Sigfox en NB-IoT, van zeggen dat zij de beste oplossing hebben. Dus aan mij de keuze.

Mijn eisen zijn eigenlijk ook heel simpel. Ik wil een oplossing die overal werkt in noordwest Europa. Naast Nederland vooral Duitsland en België, maar op de iets langere termijn ook Frankrijk, Engeland, Denemarken, etc. Een beetje een olievlek. Verder natuurlijk heel lang op een batterij, af en toe een berichtje twee kanten op, en goedkoop.

Maar nu loop ik vast. LoRa heeft in Nederland landelijke dekking, en er komt internationale roaming, maar in Duitsland is de dekking beperkt tot een aantal steden. Voor Sigfox is de dekking internationaal beter, maar het blijft een uplink only techniek, terwijl ik twee kanten op wil communiceren. En dan NB-IoT. Op termijn lijkt deze de beste papieren te hebben, maar dat is op termijn. Bovendien zijn er nog wat zorgen rond de energiezuinigheid.

En dan is er nog voor al deze technieken een erg beperkt assortiment aan off-the-shelf producten. Ik moet dus nog steeds aan de slag, en bij kleinere aantallen wordt de oplossing nog steeds erg duur.

Ik ben er nog niet uit wat het voor mij gaat worden. Tegelijk weet ik wel dat de keuze nu nog niets zegt over wat het op termijn gaat worden. Want de komende paar jaar moet IoT nog groeien, en gaan de diverse technieken hun eigen ritme vinden. Dat geldt overigens niet alleen voor deze LPWA technieken, maar ook voor al die ander IoT oplossingen die nu het licht beginnen te zien.

Dit seizoen ga ik mijn ritme vinden, met een kick-in op IoT formaat.

Comments are closed.