Medio juni was ik een paar dagen op 63° noorderbreedte, nog geen 400 km onder de poolcirkel. Scandinavië is voor mij bekend terrein, maar zo noordelijk was ik nog nooit geweest. Op het eerste gezicht leek het voor mij gewoon, maar het tegendeel bleek waar.
Bijna midzomer, en ik kwam rond half twee ’s nachts aan. ’s Nachts? Het bleek gewoon dag te zijn. Volop licht, en daar ga je je naar gedragen. Je raakt de draad compleet kwijt. Alleen de klok geeft je wat houvast, en daar moet je je ook door laten leiden, anders ga je vanzelf 24/7 door.
Het extreme verschil tussen zomer en winter zit niet alleen in de lengte van de dag. Zoals voor Finnen vanzelfsprekend nam onze gastheer ons mee naar een echte, houtgestookte sauna, vlak bij een van de 188.000 meren. Over extreem gesproken. De uitdaging voor ons als gasten was meerdere malen van de hete sauna een duik nemen in het koude meer. Hoewel ik dacht: “Zij liever dan ik”, heb ik dit uiteraard niet op me laten zitten. En dan te bedenken dat zij dat ook doen bij -20, terwijl wij mochten duiken in water van 15 graden. Over extreem gesproken.
Onze gastheer was Pelastusopisto, het opleidingscentrum voor de Finse veiligheidsdiensten. Zij zijn een van de partners van het Europese SALUS project waarin wij ook samen de extremen opzoeken wat mogelijk is rond communicatie voor hulpdiensten. Samen met 16 partners kijken we hoe nieuwe technieken als LTE extreem betrouwbaar, “mission critical”, gemaakt kunnen worden. 3GPP standaardisatie is uiteraard bezig met de specificatie, maar in dit project kijken we wat haalbaar is.
Daarbij is interoperabiliteit tussen LTE en TETRA onderdeel van de oplossing. Deze combinatie is extreem belangrijk. LTE heeft zich intussen bewezen voor niet missie kritische processen, en wordt steeds belangrijker. Op termijn zijn er professionals die alleen LTE gebruiken en moeten communiceren met TETRA gebruikers. Richting een volledige transitie zullen de verschillende technologieën langere tijd naast elkaar gebruikt worden. Naast LTE en TETRA spelen ook technologieën als WiFi hun rol. Niet in de basis, maar wel in het geheel, en is ook daar interoperabiliteit geëist.
In dit project proberen we de resultaten dicht op de realiteit te houden. Het bezoek van dit jaar was een voorbereiding op een validatie in nagebootste scenario’s. Het oefenterrein van Pelastusopisto is ideaal, met een ontspoorde trein, een gekantelde vrachtwagen op een stukje snelweg, een klein dorpje en nog veel meer elementen voor levensechte scenario’s. Het mooie van deze afgelegen locatie is dat ze bijna alles mogen doen, omdat toch niemand er last van heeft.
Bij de validatie gaan we mobiele breedband technologie inzetten om maximaal zicht te geven op de incidenten. We gaan de extremen opzoeken. Wat kun je bereiken, en wanneer houdt het op? En wat kun je doen om het toch nog één stapje verder te krijgen? Grenzen verleggen, om zo het maximale te realiseren voor extreme betrouwbaarheid.
Volgend jaar ben ik er bij, en wie wil mag ook. Laat het even weten, dan is het te regelen. Het is een eind reizen voor een extreme ervaring.