Examenstress en cultuurclash

Hulpverleners zijn gewend om onder de zeer uiteenlopende en vaak stressvolle situaties snel en adequaat beslissingen te nemen en acties uit te voeren. Hoe anders is de stress voor de gemiddelde middelbare scholier vlak voor een examen, en dit jaar misschien nog wel meer vlak voor de uitslag van het examen.

Dit jaar deed mijn zoon eindexamen VWO. Na een periode van voorbereiding, en na de spanning van het maken van de feitelijke examens breekt normaal een periode van betrekkelijke rust aan, tot dat de uitslag daar is. Maar dit jaar was juist die periode helemaal niet zo rustig. De diefstal van diverse examens op de Ibn Ghaldoun zorgde ervoor dat het lang onzeker was of de examens wel geldig zouden zijn, en tot op de dag van de geplande uitslag was het onzeker of de uitslag wel zou komen.

De eindexamens van dit jaar deden mij denken aan de huidige discussie rond mobiele communicatie voor de openbare orde en veiligheid. Niet alleen de examenstress, maar ook de zichtbare cultuurclash.

Spraak communicatie loopt nu via TETRA en zal de komende jaren ook zo blijven, geen twijfel mogelijk. Voor data communicatie is de keuze voor LTE gemaakt. Ook daar geen twijfel over, maar dit is voor het grootste deel nog een toekomstdroom. De uitrol van commerciële 4G netwerken is volop gaande, maar de weg naar LTE voor OOV kent nog grote obstakels die zeker ‘eindexamenwaardig’ zijn.

Heel belangrijk is de strijd om de megahertzen. De lobby om spectrum rond bij voorkeur 700 MHz komt dicht bij de beslissing. De WRC van volgend jaar is momenteel volop in de voorbereiding. De claim van de OOV sector is helder, maar wordt deze ook herkent? We zetten de puntjes op de ‘i’ voor de onderbouwing, en daarna is het afwachten of het voldoende is.

Maar minstens zo belangrijk zijn de ‘culturele’ verschillen tussen TETRA en LTE. Hoe kijk je bijvoorbeeld aan tegen garanties rond communicatie? Bij spraak is het tamelijk simpel: Heb je wel of geen  verbinding? Is er voldoende spraakkwaliteit? Maar wat is een gegarandeerde data verbinding? Dat het geen Full-HD streaming video is, daar zijn de meeste het wel over eens. En dat een statusbericht binnen een paar seconden over moet zijn is ook wel duidelijk. Maar wat moet of mag je eisen in garanties?

Hoe kijk je aan tegen het delen van de infrastructuur tussen gebruikers? Als het netwerk gedeeld wordt tussen OOV diensten en publieke gebruikers, krijgt de OOV dienst voldoende prioriteit als het erop aankomt? Dit kun je als bedreiging zien, maar probeer de cultuuromslag te maken naar de kansen. Meeliften op een publiek netwerk betekent een grotere kans op voldoende bandbreedte in voldoende situaties. Een statistisch voordeel, maar geen harde garanties.

Deze cultuurclashes overwinnen is de basis voor het halen van dit examen. En het examen halen is de start van een mooie toekomst.

Comments are closed.