Een paar weken geleden was ik op bezoek bij TACTIS, “Tactical Indoor Simulation” van de landmacht op de Bernhardkazerne. Het is een fantastisch mooie oefenomgeving waarin militairen hun vaardigheden op met name de Leopard kunnen oefenen, maar ook tactiek en communicatie op groeps-, pelotons- en compagnieniveau. De simulator wordt van alle kanten geprezen als neusje van de zalm. Niet onterecht, er is aan alles gedacht. Of toch niet?
De plannen voor de simulator stammen van halverwege de jaren ’90. De Leopard was het paradepaardje van de landmacht. TACTIS is in 2010 opgeleverd. Één jaar later is de Leopard al aan de kant gedaan. Het blijft nog wel een leuke simulator, maar streven naar perfectie zorgde voor een oplossing die al achterhaalt is voordat hij klaar is. Dit moet je toch niet willen?
Het is geen incident. We kennen het in communicatieland maar al te goed. Tussen specificatie en oplevering van C2000 zat ook een jaar of tien. Wat bij de start vooruitstrevend was is bij de oplevering al links en recht ingehaald door commerciële netwerken. Dat is niet vreemd. Veel grotere budgets en onderlinge concurrentie, waardoor elke nieuwe functie in het ene netwerk vraagt om een feature in het andere netwerk.
Terugkijkend naar de jaren ’90 was de keuze voor een eigen netwerk nog niet zo gek. GSM nog in de kinderschoenen, 95% buitenhuis dekking een strenge eis, en prioriteit op het netwerk geen optie. Maar welke keus maken we in 2012 voor mobiele datacommunicatie?
LTE is een gegeven, zowel voor publieke netwerken als voor OOV. Binnenkort is LTE publiek beschikbaar, maar een eigen LTE-OOV netwerk? Welke frequentie? Wie is eigenaar en wie is operator? Landelijke dekking, of alleen de grote steden? Er zijn tal van vragen te beantwoorden, zonder evident antwoord.
Met de huidige exponentiele ontwikkeling van mobiele (data) communicatie zou het fout zijn om alleen in te zetten op een eigen mobiel data netwerk. We hebben vandaag een oplossing nodig, terwijl alleen al eigen spectrum nog wel een decennium op zich zal laten wachten. Intussen staan de gebruikerswensen ook niet stil. We moeten een oplossing kiezen die meegroeit met de mogelijkheden van de publieke netten.
Een eigen netwerk? Mogelijk, maar alleen als aanvulling op het gebruik van publieke netten, niet als een alles zaligmakende eigen oplossing, waar je uiteindelijk continue achterloopt. En denk niet dat een eigen netwerk beter of betrouwbaarder is, laat staan dat een eigen netwerk prijstechnisch handig is.
Betrouwbare data communicatie, en snel een beetje. Maak gebruik van de publieke netten, zet ze naar je hand door goede afspraken, en bouw een eigen netwerk hooguit als aanvulling hierop.