De dagen worden al weer korter en de verwarming brandt weer. De intocht van Sinterklaas komt dus langzaam maar zeker weer in zicht. Een periode in het jaar die in het teken staat van wat voor elkaar over hebben, en samen delen.
Als innovatief MKB bedrijf wachten we niet op Sinterklaas, maar is dat een houding die we het hele jaar meedragen. Ik vertrouw op open innovatie. Door samen de schouders onder een project te zetten ben je samen sterk. En samen de schouders ergens onder zetten kan alleen als je elkaar vertrouwd, als het is “samen-uit, samen-thuis”.
Op basis van vertrouwen deel je informatie. Er ligt in veel situaties wel een NDA onder. Zo’n document helpt vooral in het begin in het bouwen van vertrouwen, maar het wordt eigenlijk pas echt relevant wanneer het vertrouwen geschaad is.
En daar heb ik me de laatste tijd helaas juist in moeten verdiepen. Een gewezen partner bleek “eerlijk zullen we alles delen” verlengt te hebben met “ik een beetje meer dan jij”. En dat beetje is een understatement. Ze lijken de hit van Queen “I want it all and I want it now” in gedachten te hebben. Uiteraard ga ik er achteraan. Ik ben graag goed in vertrouwen, maar bij een dusdanige inbreuk hierop bijt ik me ook vast in mijn recht.
Ondanks dit wil en moet ik goed in vertrouwen blijven. Innovatie ontstaat door kennis deling van mensen met verschillende achtergronden. Delen wordt vermenigvuldigen als er voldoende overlap is om elkaar te begrijpen, en flinke verschillen om elkaar uit te dagen.
Gelukkig heb ik veel meer voorbeelden van waar vertrouwen de basis is. Projecten in smart industry, beveiliging, consultancy, remote monitoring en meer. We werken gelijktijdig aan meer dan een handvol projecten, met ten minste net zoveel partners. Met elk van hen in een open sfeer van kennis deling, en zonder de vertrouwelijke informatie van partners te delen in andere projecten. Daarmee versterken de projecten en de diverse partners elkaar over en weer, terwijl ze zich in verschillende domeinen bewegen.
Als het NDA het fundament is van de samenwerking is het maar de vraag of het vertrouwen sterk genoeg is voor de open innovatie. Vertrouwen moet de basis zijn, een NDA kan een aantal randen afdekken en wellicht de start mogelijk maken, maar het kan niet in plaats van het vertrouwen komen.
Laten we het “samen” serieus nemen, door te bouwen aan vertrouwen en op vertrouwen. Misschien soms wat naïef, maar ook effectief voor open innovatie.