De Koning, de Gallery en ik

Vorige week ben ik met mijn bedrijf FIGO verhuisd naar een nieuwe locatie. Sommige mensen vinden verhuizen één van de ergste zaken van de wereld, maar ik zie toch veel pluspunten. Het is een mooie gelegenheid om van veel troep af te komen, je komt weer eens dingen tegen die je al kwijt was, allerlei sentimentele herinneringen komen naar boven, en last but not least, na een paar dagen verhuizen ben je weer blij dat je normaal niet al te grote fysieke inspanningen hoeft te leveren voor je werk.

Maar het grootste pluspunt voor ons is wel die enorm veel mooiere locatie. Onze oude locatie was goed, maar vanuit mijn nieuwe kantoor heb ik een schiiterend overzicht over het Kennispark in Enschede. En ik viel meteen met de neus in de boter. Op 1 april zijn we verhuisd, en op 2 april opende Koning Willem Alexander de “Gallery”, het nieuwe innovatie centrum van het Kennispark, en recht tegenover mijn kantoor. Ik zat op de eerste rang.

In de Gallery zitten heel veel kleine startende ondernemingen, vaak spin-offs van of rond de Universiteit, met interessante, en soms briljante ideeën. Met name vanwege deze enorme hoeveelheid kleine high-tech bedrijven met potentie, staat Kennispark Enschede hoog in de hitlijsten om het “Silicon Valley van Europa” te worden.

Als kleine high-tech ondernemer vind ik dat best een interessante en spannende gedachte. Niet zozeer om zelf een bedrijf van wereld faam te leiden, maar meer omdat de dynamiek die nodig is om dit te bereiken heel inspirerend is. Nieuwe mogelijkheden ontstaan uit een open en intensieve samenwerking tussen een grote en diverse groep stakeholders. Het gaat om leveranciers en afnemers, creatievelingen en techneuten, denkers en doeners, … Allemaal met een open blik op de toekomst. En ik ervaar in Twente deze open blik, gebouwd op onderling vertrouwen en “noaborschap” meer dan elders.

Een grote uitdaging voor Nederland is dan ook om de ogen niet alleen westwaarts, dat wil zeggen naar Silicon Vallay, maar ook eens oostwaarts, naar Twente te richten. We hebben snel de neiging om wat uit Amerika komt op te hemelen boven wat komt uit het boeren achterland. Maar vergeet niet, het startpunt van Silicon Valey was Palo Alto, een stadje vernoemd naar een 33 meter hoge oude boom, midden in een woestijn. Alleen omdat de heren William Hewlett en David Packard in hun garage een succesvolle start-up van de grond tilden is het geworden tot wat het is.

Ik mag mij daarom gelukkig weten dat ik zit op een plek waar ik uitzicht heb op de Gallery, geopend door Koning Willem Alexander, en de broedplaats van menig high potential bedrijf.

Comments are closed.