De eerste stap omhoog

Deze zomer hebben we de drukte op de WiFi banden mogen meten. Dit is een project voor Agentschap Telecom. Een kleine drie jaar geleden hebben we exact dezelfde metingen op exact dezelfde plaatsen gedaan, waardoor er een mooie vergelijking gemaakt kan worden tussen toen en nu.

Met exact bedoel ik overigens ook exact. We hebben niet alleen dezelfde apparatuur en meetprotocollen gebruikt, we hebben op exact dezelfde locaties gemeten, en de herhaling ging zelfs zover dat we dezelfde huurauto hebben gebruikt, hoewel we er vanuit gaan dat die geen effect op de resultaten heeft gehad.

Een deel van onze vorige metingen gaven een nogal voorspelbaar beeld. Zo was het op plekken waar meer mensen dicht op elkaar zitten ook drukker op de 2.4 GHz band. En op de 5 GHz band is er vooralsnog ruimte zat. Niet erg verrassend, maar goed om vast te stellen.

Iets wat ons destijds wel wat verraste was de drukte veroorzaakt door de beacons die de WiFi access points uitsturen. Het beacon is niets anders dan een broadcast om de aanwezigheid en de capabilities van het access point te melden. Eigenlijk is dit een kleine achtergrond activiteit, maar in de metingen was dit de overgrote meerderheid van de activiteit op de band.

Dat dit zo’n grote plek innam was daarbij het directe gevolg van de ondersteuning van de oude 802.11b standaard. Als laptop of smartphone gebruiker vind je het meestal ook niet prettig als je terugvalt naar deze versie, vanwege de lage snelheid. Je wilt liever 11n of 11ac of desnoods 11g. Alleen sommige domotica apparatuur kan alleen 11b. Maar als het beacon op 11g staat bespaar je ten minste een factor 6 in de last van de beacons. Ons advies was daarom simpel, probeer 802.11b waar mogelijk uit te zetten.

Bij de metingen die wij deze zomer uitgevoerd hebben zagen we op dit punt een heel interessante ontwikkeling. Er heeft zeker een verandering plaatsgevonden waarbij 802.11b vaker uit staat, waardoor het duidelijk minder druk geworden is. Wellicht is er naar ons geluisterd.

Maar met deze ontwikkeling zijn we verder na gaan denken of er na deze eerste stap nog meer winst rond beacons te halen valt. En we denken van wel. Beacons worden standaard elke 100 ms uitgestuurd. Eerlijk gezegd lijkt het ons veel te vaak voor de meerderheid van de toepassingen. Stel dat dit standaard naar 200 ms gaat, dan halveer je de beacon load, waarbij we denken dat de gebruiker er niets van merkt.

De komende weken gaan we de metingen nog verder analyseren en doorgronden. Wellicht volgt uit die exercitie nog meer van deze basale aanpassingen die voor heel veel mensen een groot effect kunnen hebben.

Comments are closed.