Colletjes van de hoogste categorie

De zomer is de tijd van de grote wielerwedstrijden. De Giro d’Italia, Tour de France en Vuelta, ieder met hun eigen uitdagingen. Tijdritten, achtervolgingen, maar het echte verschil wordt gemaakt in de bergetappes. Op het vlakken stuk kun je bij het peloton blijven, maar in de bergen wordt het ieder voor zich.

Om de grote van de uitdaging een naam te geven worden de colletjes in categorieën ingedeeld. Hoe lager de categorie, hoe lastiger de weg omhoog is. Hier moest ik wat aan denken toen ik afgelopen week weer eens met de verschillen in categorieën in LTE bezig was.

3GPP heeft de maximale doorvoersnelheid van LTE radio’s gecategoriseerd. Op hoofdlijnen geldt bij LTE dat hoe hoger de categorie is, hoe groter de maximale doorvoersnelheid. Eén effect van een hogere doorvoersnelheid is dan het makkelijker is om je data tussen netwerk en mobiel te versturen. Dus eigenlijk net als bij het wielrennen wordt het makkelijker met een toenemende categorie.

In veiligheids- en beveiligingstoepassingen is de uplink de grote uitdaging. Het draait om de informatie uit het veld naar centraal te krijgen. Zeker streaming video van het plaats delict of plaats incident vraagt bandbreedte in die uplink, in die weg omhoog.

Als je dan de LTE categorieën bekijkt, blijkt het een tegenvaller hoeveel de uplink in zicht is. Populaire LTE categorieën zijn 3, 4, 6, 9 en 11. Met de oplopende categorie groeit de downlink van 100 naar 600 Mbps. Maar al deze categorieën hebben in de uplink dezelfde 50 Mbps. De groei zit in de downlink, heuvel af eigenlijk, en de uplink is een beetje verwaarloosd. Voor de massa, de standaard consument met zijn smartphone is deze boost van de downlink een prima verbetering. Dus dat daar de focus ligt is een logische keus.

Terug naar de beveiligingstoepassing. We gaan een nieuwe LTE radio integreren. We hebben er nu een met 50 Mbps in de uplink. Het liefst zou ik er een willen kiezen met een dikkere uplink. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Maar voor embedded systemen is de keuze erg klein, met altijd diezelfde 50 Mbps in de uplink, het kan dus niet, gewoon omdat ze niet gemaakt worden. Nu nog niet in elk geval.

Nu is 50 Mbps in de uplink voor de meeste toepassingen genoeg bandbreedte, waarmee we uitstekend uit de voeten kunnen. De hogere bandbreedte zal alleen wel de kwaliteit ten goede komen, zowel in responstijd, als in de scherpte van het beeld. Dus waarom jezelf beperken als dat niet hoeft? Ik zou best een hulpmotortje willen hebben om die col van de 1e categorie op te fietsen.

Comments are closed.