Breng je eigen …

Regelmatig word ik om de oren gesmeten met de afkorting BYOD. Eerlijk gezegd had ik in eerste instantie geen idee waar het over ging. Maar als je het voluit leest “Bring Your Own Device”, ontstaat er een waaier aan ideeën wat dat allemaal is of zijn kan. En ook aan wat het allemaal aan kansen maar misschien ook complicaties met zich meebrengt.

Vooral door smartphones en tablets hebben we tegenwoordig privé de mooiste ICT gadgets die meer kunnen dan wat we vanuit ons werk meekrijgen, en die we graag ook bij ons werk willen gebruiker. Dat is natuurlijk fantastisch, want welke werkgever wil nou niet dat de werknemers op allerlei manieren helpen innoveren. Nieuwe kansen te over.

Maar kunnen we BYOD uitbreiden naar andere terreinen? Even googelen op “bring your own” leverde mij eerst een paar bijzondere ideeën op zoals “bring your own booze” en “bring your own beer”, maar die helpen mij zakelijk toch niet veel verder. Nog een poosje brainstormen leverde me wel een paar interessante concepten op. “Bring your own pen” of “bring your own mug” kennen we eigenlijk al jaren, terwijl “bring your own portophone” mij een spannende nieuwe weg lijkt.

Maar als we het echt serieus op missie kritische communicatie toespitsen bieden “bring your own hotspot” of “bring your own network” interessante kansen. Met “your own” bedoel ik dan niet zozeer privé apparatuur, maar dat de hulpverlener zo onafhankelijk mogelijk van de infrastructuur door kan werken. Je eigen netwerk meenemen, zodat je zo onafhankelijk mogelijk bent van andere netwerken.

“Your own network” is dan een ad-hoc netwerk dat aan kan sluiten op de inafstructuur, maar ook zonder door kan werken. Het vorig jaar afgesloten iBridge project heeft in een proof-of-concept  laten zien dat dit niet alleen technisch werkt, maar ook heel nuttig is voor informatie uitwisseling tussen brandweer en defensie. En naast dit technische concept is zo’n oplossing ook simpelweg commercieel als product te koop. Kijk maar op figonet.com. Dus waar wachten we op?

De charme van zo’n oplossing  is dat je meelift op de kracht van alle onderliggende netwerken. De beperkingen van het ene netwerk kan worden opgevangen door de mogelijkheden van het andere netwerk. Een belangrijk winstpunt onder kritische omstandigheden.

Maar we blijven toch wachten. De noodzaak van betrouwbare radio communicatie wordt door iedereen onderschreven. Omdat mobiele datacom voor het brede publiek steeds normaler wordt willen we ook voor kritische communicatie voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Met dit “bring your own network” concept is de gevraagde betrouwbaarheid voor communicatie te combineren met de vraag om betaalbaarheid. Dus waar wachten we op?

Comments are closed.