Als ik langs de weg zit zie je dat er nog steeds veel gebouwd wordt, ondanks de onmiskenbare recessie in de bouw. Het is duidelijk minder grootschalig dan het wel geweest is, maar het gaat door. De vermindering van bouwactiviteiten is vervelend, maar ook een stimulans om weer eens anders naar projecten en doelen te kijken.
Je doel is bijvoorbeeld het bouwen van een schuur. Daar kun je een aannemer voor inhuren, maar misschien is er wel een slimmere, goedkopere manier. En ja hoor, wat dacht je van ‘barn raising’. Samen met buren, vrienden en familie ga je aan de slag. Vrijwillig, en niet noodzakelijk wederkerig. Jij helpt de één, en krijgt weer hulp van een ander.
Zo samenwerken kan natuurlijk alleen als je een gemeenschap vormt. In dorpen en kerkelijke gemeenschappen kom je het is groter of kleiner verband nog wel tegen, maar in de grote stad zijn we het verleerd. Maar we krijgen een nieuwe kans.
Draadloos internet wordt namelijk steeds meer op deze manier aangeboden. Het bekendste draadloze netwerk dat bouwt op het principe van ‘barn raising’ is FON. Het netwerk bestaat uit privé WiFi-routers die de beschikbare bandbreedte delen tussen privé en publiek gebruik. Privé gebruik heeft voorrang boven publiek gebruik. En omdat privé internet verbindingen toch het grootste deel van de tijd weinig doen kan de publieke gebruiker over veel ’ongebruikte bandbreedte’ beschikken.
Dit systeem staat of valt uiteraard met het aantal mensen dat dit doet, dus de grootte van de gemeenschap. De grootste is FON, met wereldwijd ruim 8 miljoen punten, en in Nederland aangeboden door KPN. Maar er zijn meer initiatieven. Ziggo vermeldde eind april aan dat ze rond de zomer ongeveer 1 miljoen WiFiSpots gaan activeren, waarop hun klanten toegang hebben. Dit netwerk dekt hele grote delen de woonwijken in Nederland af.
Deze vorm van het bouwen van een netwerk sluit heel goed aan bij het karakter van internet. Internet is geen hiërarchisch georkestreerd netwerk, maar gebouwd uit heel veel losse netwerken en netwerkjes die min of meer vrijwillig en tamelijk willekeurig aan elkaar hangen.
Operators als KPN en Ziggo zijn dan niet de dirigenten van het netwerk, maar de lijm tussen losse privé netwerkjes. Dit is een interessante win-win. Met minder kosten meer dekking en capaciteit. Samen bouwen aan een wijd verbreid en sterk vertakt netwerk.
Daarmee kunnen deze oplossingen wel eens net zo sterk zijn als het internet. Misschien minder gepland dan traditionele netwerken, maar door de wijde vertakking en inherente redundantie veel sterker.
moet controleren:)